سازمانهایی که در جستجوی روشهایی ساده، برای دستیابی به اطلاعات کلیدی از میان حجم انبوهی از اطلاعات هستند از جمله استفادهکنندگان داشبوردهای مدیریتی میباشند. در واقع این سازمانها با تحلیل اطلاعات، عملکرد سازمانی را ارزیابی نموده و در عمل تصمیمات مناسب و به موقع را اتخاذ مینمایند و در پی آن شاهد افزایش بهرهوری هستند.
تاریخچه:
اولین نسخههای داشبورد برای اولین بار در سال 1980 در قالب سیستمهای اطلاعات اجرایی (EIS) توسعه یافت اما به دلیل وجود مشکلات اولیه در بهروزرسانی و کنترل دادهها، مشخص گردید، این روش عملی نیست. به واقع اطلاعات اغلب ناقص و غیرقابلاعتماد بوده و در منابع متفاوت و متعدد و پراکندهای ذخیره شده بودند. با این وجود EISS ها تا سال 1990 به همین شکل استفاده میشدند. همگام با پیشروی عصر اطلاعات، انبار داده (DWH) و پردازش تحلیلی آنلاین (OLAP) به کمک داشبوردها آمدند تا عملکرد مناسبتری داشته باشند. با وجود در دسترس بودن امکانات تکنولوژی، داشبوردها تا یک دهه بعد با ظهور شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) و معرفی کارت امتیاز متوازن توسط “رابرت کاپلان” و “دیوید نورتون” محبوبیت عام پیدا کردند. امروزه استفاده از داشبوردها بخش مهمی از مبحث مدیریت عملکرد کسبوکار به شمار میرود.
داشبورد و انواع آن:
داشبوردها از ابزارهای کسبوکار بوده و شامل مجموعهای از شاخصهای عملکردی (PI)، شاخصهای کلیدی عملکردی (KPI) و سایر اطلاعات مرتبط با کسبوکار هستند. شاخصهای کلیدی عملکرد، اساساً نشاندهنده میزان موفقیت کسبوکار در دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان هستند و از این جهت در معرض توجه و بررسی قرار دارند. باید این نکته را در نظر داشت که هدف یک داشبورد، بررسی و استفاده از کلیه اطلاعات موجود نیست بلکه حصول بینشی جامع از کسبوکار و اتفاقات درون آن میباشد، به نحوی که تصمیمگیریهای بهینه مدیریتی و پیشبینی روالهای آتی ممکن گردد.
داشبوردها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
اگر برای پشتیبانی از برخی از کارکردهای جاری در سازمان خود، سیستم نرمافزاری خاصی مستقر نشده است و کلیه فعالیتهای مربوطه به شکلی غیرمکانیزه در حال انجام است، سیستم مدیریت فرایند کسبوکار رایورز را خریداری نمایید. با یکارگیری این ابزار به عنوان یک BPMS ایرانی به همراه تجربیات ارزنده این شرکت در کسبوکارهای گوناگون، فرایندهای خود را مکانیزه نمایید تا پس از آن با جمعآوری دادههای سازمان و معرفیشان به ابزارهای داشبورد، اقدامات دقیقتری در راستای بهبود کسبوکارتان شناسایی نمایید.
ترجمه و گردآوری: تیم مدیریت محتوای رایورز
سوالی دارید از ما بپرسید
تلفن: 89326444-021
آنچه در این مقاله میخوانید