یکی از کارکردهای اصلی هر BPMS، ایجاد امکانات مناسب برای بهبود فرایندها به صورت مستمر، در کوتاهترین زمان و به سادهترین روش ممکن است. بنابراین یک نرمافزار BPMS استاندارد باید دارای امکاناتی برای شناسایی نواقص و نقاط قابل بهبود در فرایندها و همچنین قابلیتهایی برای انجام اصلاحات و تغییرات مستمر باشد.
ابزار BPMS رایورز (RayBPMS) نیز از این قاعده مستثنی نیست. سیستم مدیریت فرایندهای کسبوکار رایورز ابزارهایی قدرتمند در اختیار سازمان قرار میدهد تا با استفاده از آن، گزارشات آماری و تحلیلی متنوعی طراحی، عارضهها و گلوگاههای فرایندی شناسایی و اقدامات اصلاحی تعریف و بهبود فرایندها انجام گردد. از سویی دیگر این سیستم امکاناتی را در اختیار طراحان فرایند قرار میدهد تا به آسانی نگارشهای جدیدی از فرایندها را طراحی نمایند. قابلیت تسری تغییرات اعمال شده در مدلها، حتی به نمونه فرایندهای در حال اجرا نیز در این سیستم لحاظ گردیده است.
امکان نظارت و کنترل فرآیندهای در حال اجرا
کنترلهای داشبوردی در بخش فرمساز
نمودار درجهای
گزارشساز پیشرفته رایورز
گزارشساز بینالمللی Stimulsoft
نرمافزار هوش تجاری PowerBI
گزارشات BAM
رهگیری وتاریخچه نمونه فرایندهای در حال اجرا
بهبود فرآیندها به صورت مستمر
امکان ایجاد نگارش بر روی فرآیندها
امکان تغییر فرآیندهای در حال اجرا
به صورت کلی برای مدلسازی و مستندسازی فرایندها ابزارهای جامع بینالمللی نظیر Visual Paradigm وجود دارد و شرکت رایورز همواره تحلیلگران فرایندها را به استفاده از این ابزارها ترغیب مینماید. بدیهی است این ابزارها قابلیت اجرایی نمودن فرایندها را ندارند. جامعیت ویژگیهای BPMS رایورز، این امکان را در اختیار شما قرار میدهد تا هر مدل فرایندی از ساده تا پیجیده را اجرایی نمایید و پس از آن با انجام چرخههای بازنگری، اقدامات و تغییرات لازم را برای بهبود فرایندهای کسبوکار انجام دهید.
صورت کلی با توجه به تغییرات رادیکالی که BPR به سازمانها تحمیل میکنند و همچنین مقاومتی که کارکنان سازمان در پذیرش و تبعیت از این تغییرات خواهند داشت، موفقیت استقرار BPR انجام شده در سازمان بسیار پرریسک بوده و به همین دلیل غالب پروژههای BPR با شکست مواجه میشوند. بنابراین سازمان کاندید BPR بایستی از چابکی بسیار زیادی برخوردار باشد یا به عبارت دیگر، “چابکی” به عنوان یک “فرهنگ” پیش از استقرار BPR در سازمان نهادینه شده باشد. همچنین هرقدر سازمان مستقلتر از شرایط محیطی و سازمانهای بالادستی باشد، BPR با موفقیت بیشتری اجرایی خواهد گردید. در غیر اینصورت بهبود مستمر فرایندها از طریق تغییرات تدریجی، راهکار موثرتری در افزایش بهرهوری سازمان خواهد بود.